SUCURSALA IAȘI

Laborator de încercări – organism notificat Comisia Europeană Bruxelles cu nr. 1841
Laborator de gradul I – Autorizaţia ISC nr. 3516 din 12.09.2019
Abilitare CTPC ca Organism Elaborator Agremente Tehnice 001SI, Certificat abilitare nr. 001/2020
Acreditat RENAR pentru încercări conform SR EN ISO/IEC 17025:2018, Certificat nr. LI 320/2018
 

URBAN-INCERC Iași este sucursală a Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN – INCERC, înfiinţat prin Hotărârea de Guvern nr. 1398 din 18 noiembrie 2009.

INCD URBAN – INCERC Sucursala Iași, susține de mai mult de șase decenii, prin activitatea laboratoarelor sale de cercetare, domenii vitale societății și anume: siguranța clădirilor, instalațiilor și echipamentelor la acțiuni dinamice de mediu, seismice și climatice, performanța termoenergetică a construcţiilor şi instalaţiilor, confortul higrotermic, energie regenerabilă, certificarea climatică și seismică a echipamentelor, maşinilor, instalaţiilor şi produselor industriale de importanță vitală, reabilitarea și restaurarea complexă a clădirilor și a monumentelor istorice.

Laboratorul INCERC de Cercetare Aplicată și Încercări în Construcții – IHS are competența și acreditările pentru realizarea lucrărilor de cercetare, certificare, omologare, teste și încercări de tip, conforme cu standardele europene și internaționale din domeniile construcțiilor, instalațiilor, echipamentelor și mașinilor electrice, energetice, echipamentelor electronice, mijloacelor de transport etc.

Sedii laboratoare componente Sucursalei INCD URBAN-INCERC Iași:  

–  Staţia de Încercări Higrotermice şi Climatice A

Str. Gh. Asachi nr. 13, cod. 700481, Iaşi, Tel / Fax. 0232.250.769

–  Stația de Încercări Seismice 

Str. Gh. Asachi nr. 3-5, cod. 700481, Iaşi, Tel / Fax. 0232.250.769

– Staţia de Încercări Higrotermice şi Climatice B – Ob. 101   și

Laboratorul de  Încercări  Statice și Dinamice – Ob. 103

Str. Prof. Anton Șesan nr.37- 700048, Tel/Fax. 0232.250.769

SCURT ISTORIC

Anul 1956 – iunie: Înfiinţarea Filialei INCERC Iaşi (actualmenete INCD URBAN – INCERC Sucursala Iaşi), ca Filială a Institutului de Cercetări şi Studii pentru Construcţii (ICSC), eveniment datorat profesorului Anton Şesan, cu sprijinul organelor centrale de resort şi a unor mari personalităţi ştiintifice ieșene.

Anul 1966: Prin eforturile specialiştilor ieşeni din cadrul INCERC, s-a proiectat, realizat şi pus în funcţiune la INCERC Iași, prima platformă seismică din România, programabilă, de 140 tf.

Anul 1972: Sucursala Iași, și-a dezvoltat infrastructura de cercetare și completat domeniul de activitate prin punerea în funcțiune a primei și singurei staţii de cercetări higrotermice, experimentale, din România şi din ţările sud-est şi central europene, în domeniul fizicii construcţiilor şi încercărilor higrotermice (Staţia de Încercări Higrotermice A).

Specialiștii în acest domeniu, al higrotermicii construcțiilor, au perfecționat și inovat tehnici de cercetare, aparatură și metode de măsurare, aplicate direct în laborator prin obținera brevetelor de invenție.

Anul 1988: Extinderea și dezvoltarea infrastructurii de cercetare prin punerea în funcțiune a noii baze de cercetare a Sucursalei Iași, în locația din str. Prof. Anton Șesan nr. 37, care a condus la extinderea activităţii de cercetare cu alte doua principale laboratoare, și anume:

> cea de a-II a Staţie de cercetare și încercări higrotermice şi climatice B-Obiectiv 101 , de foarte mare capacitate,
> Laboratorul de incercari statice si dinamice – Ob. 103, destinat cercetării experimentale și încercărilor mecanice pe materiale, subansamble și structuri de construcții, instalații și echipamente

Anii 2006-2014: Desfășurarea amplului proiect de cercetare de excelență CEEX, de modernizare a infrastructurii laboratoarelor și de extindere a domeniilor de activitate, care a condus ca în prezent, Laboratorul IHS Iași, să deţină, cea mai mare şi modernă staţie climatică și laboratoare de încercări de mediu climatic, din zona sud est-central europeană şi a treia din lume din punct de vedere al performanțelor, similară laboratoarelor CSTT’s-Climatic Engineering and Testing Division Canada, Climate test chamber – Research Institute of Sweden și ABB High Power Laboratory, Sweden.

De asemenea, Laboratorul IHS, este unicul laborator din Româania care are specialiștii, expertiza, experiența, infrastructura și dotarea tehnică pentru cercetări termotehnice și higrotermice experimentale, de performanță termoenergetică, pe elemente la scară naturală, dezvoltate din anul 1972 până în prezent.

INFRASTRUCTURA  DE CERCETARE A INCD URBAN- INCERC SUCURSALA  IAȘI

Baza de cercetare este constituită din cele 9 unităţi funcţionale ale  Laboratorului  INCERC de Cercetare şi Încercări  in Constructii – IHS, autorizat ca laborator de grad I, acreditat RENAR și component al notificării INCD URBAN- INCERC de către Comisia Europeană, referitoare la Regulamentul UE 305/2011- Produse pentru construcții, cu nr. NB 1841 .

Unitățile funcționale ale Laboratorului IHS sunt (imagini atasate):

F1 – Laboratorul de acțiuni climatice extreme, cuprinzând și camera climatică de mari dimensiuni, volum maxim 500 mc, destinată cercetării și încercărilor sub regimuri higrotermice și climatice de mediu exterior cu climat excesiv: – 50 °C … + 80 °C, gheaţă,chiciură,grindină,  radiaţie solară, vânt, precipitații

F2 – Laboratorul de încercări higrotermice, cuprinzând camera climatică cu dublă atmosferă

F3– Laboratorul de determinări fizico-chimice

F4–  Laboratorul de determinări termofizice și termoelectrice

F5–  Laboratorul de încercări de durabilitate, termofizice şi mecanice

F6– Laboratorul de încercări la acţiuni climatice complexe, ciclice – precipitaţii, presiunea aerului, acțiunea vântului, temperatură,umiditate, radiaţie solară, ceață salină

F7-   Laborator de încercări seismice cu platforma de incercari de capacitate 13,5 tf 

F8-  Laboratorul de incercari mecanice pentru materiale, cu două subunitati

F9-  Laboratorul de incercari statice si dinamice pentru elemente și structuri

Laboratorul IHS Iași, deţine actual, cea mai mare şi modernă staţie climatică de încercări de mediu climatic

Laboratorul IHS, este unicul laborator din România care are specialiștii, expertiza, experiența, infrastructura și dotarea tehnică pentru cercetări, la scară naturală, termotehnice, higrotermice, de performanță termoenergetică, la acțiuni climatice și seismice , dispunând de infrastructura complexă alcătuită din camere climatice, standuri și platformă seismică, dezvoltate, realizate și utilizate  de către specialiștii ieșeni ai Sucursalei Iași a institututlui național cunoscut de mai bine de 65  de ani, INCERC .

Domenii de experiență și competență 

  1. Fizica construcţiilorşiinstalaţiilor; transfer termic şi de masă; confort higrotermic
  2. Performanţa energetică a clădirilor, eficienţă energetică, reabilitare termoenergetică, energie regenerabilă
  3. Acţiuni climatice, de mediu, asupra construcţiilor, echipamentelor, maşinilor, instalaţiilorşi produselor industriale; calificarea şi omologarea climatică a echipamentelor de mare putere din domeniul securităţii energetice, telecomunicaţii, sisteme aeriene și navale;
  1. Cercetări în domeniul siguranţei și performanței clădirilor la acţiuni dinamice, climatice și seismice, cuantificarea răspunsului seismic la micro şi macroseisme, modificarea caracteristicilor dinamice fundamentale prin reabilitare structurală;
  2. Cercetări şi elaborare de soluţii tehnice de proiectare şiconcepţie privind expertizarea şi reabilitarea complexă, structurală și termoenergetică, a fondului construit
  3. Elaborarea conceptelor inovative de izolare antiseismică a clădirilor, prin aplicarea sistemelor de protecţie pasive, de izolare termică și dezvoltarea noilor soluții;
  4. Cooperare cu parteneri europeni la dezvoltarea și certificarea de produse noi, din domeniul energiei, securității alimentării cu energie la acțiuni climatice extreme și la acțiuni seismice
  5. Elaborarea de reglementări tehnice de interes național, în domeniile de competentă
  6. Încercări de tip pentru certificarea produselor
  7. Agremente tehnice:

                        Grupa specializată nr.1 – Elemente structurale şifundaţii
                        Grupa specializată nr.2 – Elemente de închidere, compartimentare, pereţi nestructurali, tâmplărie şi vitraje

                        Grupa specializată nr.3 – Protecţii la foc, termotehnică, acustică, protecții hidrofuge şi învelitori

                        Grupa specializată nr.4 – Finisaje, protecţii anticorozive şi speciale, tencuieli, placaje şi pardoseli

                        Grupa specializată nr.5 – Produse, procedee şi echipamente pentru instalații aferente construcțiilor de: încălziri, climatizări, ventilaţii, sanitare, gaze, electrice

                        Grupa specializată nr.7 – Drumuri, poduri, porturi rutiere, porturi şi aeroporturi

     

    PROIECTE NUCLEU

    • PN 09 14 Construcţiile – reper major al strategiilor naţională şi europeană de dezvoltare durabilă – CONSUS (2009-2015)
    • Proiect PN 16 10.03.03 –PN 16.10.03.03 – Materiale naturale din resursere generabile / reciclabile, pentru construcții Nearly Zero Energy și Nearly Zero Emission, în România anilor 2020 (2016-2016)
    • Proiect PN 16 10.01.03 Investigaţii teoretice şi experimentale în regim dinamic – seismic de acţionare, privind structurile de construcţii cu proprietăţi autoadaptabile la vibraţii (2016-2017)
    • PN 18 35 03 02 “Dezvoltarea sistemelor complexe de certificare energetică, climatică și seismică a construcțiilor, instalațiilor și a mijloacelor de valorificare a resurselor sustenabile de materiale și energie, regenerabile/reciclabile (2018-2019)
    LABORATORUL INCERC DE CERCETARE APLICATĂ ŞI ÎNCERCĂRI ÎN CONSTRUCŢII

    Lista profilurilor şi încercărilor

     

    Nr. Crt. Profilul Denumirea încercarii Standardul sau norma care stabileşte cum se face încercarea
    0 1 2 3

    1

     

    B. BA. BP.

    – Beton, beton armat, beton precomprimat

     

    a) beton intarit

    01 – rezistenţa la îngheţ – dezgheţ SR 3518: 2009
    02* – Determinarea densitatii SR EN 12390-7: 2019 + AC: 2021
    03* – Conductivitatea termică

    STAS 5912 – 89

    SR EN 12667: 2002

    04* – Rezistenţa la compresiune

    SR EN 206+ A2: 2021

    SR EN 12390-3:2019

    05* – Rezistenţa la întindere prin despicare

    SR EN 206+ A2: 2021

    SR EN 12390-6:2010

    06* – Rezistenţa la încovoiere si a incarcarii de rupere

    SR EN 206+ A2: 2021

    SR EN 12390-5: 2019

    07 – Densitatea betonului întărit

    SR EN 206+ A2: 2021

    SR EN 12390-7: 2019 + AC: 2021

    08- Determinarea modului de elasticitate static la compresiune a betonului

    SR EN 206+ A2: 2021

    SR EN 12390-13:2021

    2

    F – Finisaje

     

    a) uşi, ferestre si fatade cortina

     

     

     

    01 – Verificarea dimensiunilor tâmplăriilor din lemn

    SR EN 324-1: 1996

    SR EN 951: 2003

    02 – Verificarea materialului lemnos
    03 – Verificarea umidităţii lemnului SR EN 322: 1996
    04* – Permeabilitatea la aer a usilor, ferestrelor si fatadelor cortina

    SR EN 1026: 2016

    SR EN 12153: 2002

    05* – Etanseitate la apa a usilor, ferestrelor si fatadelor cortina

    SR EN 1027: 2016

    SR EN 12155: 2002

    06 – Determinarea transmitanţei termice – tâmplării cu vitraje izolante în regim staţionar

    SR EN ISO 12567-1: 2011 + AC: 2011

    SR EN ISO 12567-2: 2006

    STAS 12057-82

    Metodologie INCERC Iaşi nr. 521-1993,

    Actualiz. 2 – 2012

    07*-Rezistenta la incarcare din vant pentru uşi, ferestre si fatade cortina

    SR EN 12211: 2016

    SR EN 12179: 2002/AC: 2009

    08 – Rezistenţă la impactul cu un pendul: Proprietăţi de spargere în siguranţă şi rezistenţă la impacturi

    SR EN 1279-5:2018

    SR EN 12600: 2004

    09 – Comportarea foilor de uşă amplasate între două încăperi cu cond. climatice diferite

    SR EN 14351-1+A2: 2016

    SR EN 13420: 2011

    10 – Rezistenţa la deschidere şi închidere repetată

    SR EN 14351-1+A2: 2016

    SR EN 12400: 2003

    11* – Capacitate de rezistenţă a dispozitivelor de siguranţă pentru

    ferestre şi uşi

    SR EN  14609: 2004

    SR EN  948: 2002

    12 – Rezistenţă la şoc termic fatade cortina

    SR EN 13830: 2015,

    pct. 4.15

    13* – Rezistenţă la şocuri faţade cortină, ferestre şi uşi

    SR EN 14019: 2016

    SR EN 12600: 2004

    SR EN 13049: 2004

    2

    F – Finisaje

     

    b) lacuri şi vopsele

    14 – puterea de acoperire SR EN ISO 6504-3: 2020
    15* – grosime pelicula. Metoda gravimetrica SR EN ISO 2808: 2020
    16 – timp de curgere SR EN ISO 2431: 2019
    17 – incercare la indoire (pe dorn cilindric) SR EN ISO 1519: 2011
    18 – efectele caldurii SR EN ISO 3248: 2017
    19* – rezistenta la suport. Incercarea la caroiaj SR EN ISO 2409: 2020
    20 – durata de uscare la suprafaţă SR EN ISO 9117-3: 2010
    21 – fineţe de frecare SR EN ISO 1524: 2020
    22 – rezistenţa chimică SR EN ISO 2812-1: 2018
    23 – rezistenţa la lichide SR EN ISO 2812-2: 2007
    24 – Rezistenţa la umiditate (condensare repetată) SR ISO 11503: 1997

    F – Finisaje

     

    c) plăci şi dale ceramice

    25 – Determinarea rezistenţei la şoc termic – Metoda prin imersie SR EN 10545-9: 2013
    26 – determinarea dimensiunilor si calitatea suprafetei. Masurarea lungimii si latimii SR EN ISO 10545-2: 2019, pct. 2
    27 – determinarea dimensiunilor si calitatea suprafetei. Masurarea grosimii SR EN ISO 10545-2: 2019, pct. 3
    28 – determinarea dimensiunilor si calitatea suprafetei. Măsurarea liniarităţii muchiilor

    SR EN 10545-2: 2019,

    pct. 4

    29 – determinarea dimensiunilor si calitatea suprafetei. Măsurarea rectangularităţii

    SR EN 10545-2: 2019,

    pct. 5

    30 – determinarea dimensiunilor si calitatea suprafetei. Măsurarea planităţii suprafeţei (curbură şi voal)

    SR EN 10545-2: 2019,

    pct. 6

    31 – determinarea dimensiunilor si calitatea suprafetei. Calitatea suprafeţei

    SR EN 10545-2: 2019,

    pct. 7

    32 – Determinarea absorbţiei de apă

    (metoda fierberii)

    SR EN ISO 10545-3: 2018

    33 – Determinarea rezistenţei la încovoiere şi a forţei de rupere pentru

    plăci şi dale ceramice

    SR EN 10545-4: 2019
    34 – Determinarea dilatării termice liniare SR EN ISO 10545-8: 2014
    35 – Determinarea rezistenţei la îngheţ-dezgheţ SR EN 10545-12: 2000
    36 – Determinarea rezistenţei chimice SR EN ISO 10545-13: 2017
     

    F – Finisaje

     

    d) vitraje izolante

    37 – Elemente de vitraje izolante. Rezistenţă mecanică: Rezistenţă la variaţii bruşte de temperatură şi la diferenţe de temperatură SR EN 1279-5: 2018
    38 – Rezistenţă mecanică: Rezistenţa vitrajului la încărcări date de vânt  şi zăpadă, încărcări permanente şi impuse SR EN 1279-5: 2018
     

    F – Finisaje

    e) placi fibrociment

    39 – încercări dimensionale SR EN 494+A1:2015
    40 – sarcină de rupere şi săgeată SR EN 494+A1:2015
    41 – densitate aparenta SR EN 494+A1:2015
    2

    F – Finisaje

     

    b) lacuri şi vopsele

    42 – Determinarea grosimii peliculei Metoda ultrasonica SR EN ISO 2808: 2020
    43 – Rezistenta la zgariere SR EN ISO 1518-1:2019
    44 – Determinarea rezistenţei la frecare umedă şi a aptitudinii de curăţare a acoperirilor SR EN ISO 11998:2007
    2

    F – Finisaje

     

     

    plăci şi dale ceramice

    45- Determinarea rezistentei la patare SR EN ISO 10545-14: 2016
    46- Rezistenta la uzura (abrazine)

    SR EN ISO 10545-7:2002

    SR EN ISO 10545-7:2002/AC:2003

    47-Rezistenta la alunecare SR EN 16165:2021
    48- Rezistenta glazurii la crapare (harisare) SR EN ISO 10545-11:2002
    49-Determinarea rezistenţei la şoc termic – Metoda prin imersie SR EN ISO 10545-9: 2013
    2

    F – Finisaje

     

    ipsos si tencuieli pe baza de ipsos

    50-Determinare raport apa/ipsos

    SR EN 13279-2:2014,

    pct 4.3

    51-Determinarea timpului de priza

    SR EN 13279-2:2014,

    pct 4.4

    52-Determinarea duritatii

    SR EN 13279-2:2014,

    pct 4.5.3

    53-Rezistenta la incovoiere

    SR EN 13279-2:2014,

    pct 4.5.4

    54-Rezistenta la compresiune

    SR EN 13279-2:2014,

    pct 4.5.5

    55-Aderenta la suport

    SR EN 13279-2:2014,

    pct 4.6

    F – Finisaje

     

    Materiale pentru sape si pardoseli

    56-Rezistenta la incovoiere si compresiune SR EN 13892-2:2003
    57-Determinarea proprietăţilor de transmisie a vaporilor de apă SR EN ISO 12572:2017

    3

     

    H, IT, IF -Hidroizolaţii, izolaţii termice, izolaţii fonice

     

    a) materiale hidroizolatoare

    01 – Stabilitate dimensionala la cald SR 137: 1995
    02 – Determinarea comportării (stabilităţii) la cald SR 137: 1995
    03- Impermeabilitatea la apă SR 137: 1995
    04 – Forţa de rupere la tracţiune şi alungirea la rupere SR 137: 1995
    05 – Flexibilitate la rece SR 137: 1995
    06 – Comportarea la apă SR 137: 1995
    07* – Determinarea lungimii, latimii si liniaritatii SR EN 1848-1: 2003

    H, IT, IF -Hidroizolaţii, izolaţii termice, izolaţii fonice

     

    b) chit de etanşare rosturi

    08 – Densitate aparentă STAS 8622-88
    09 – Rezistenţă la întindere şi alungire la rupere STAS 8622-88
    10 – Timp de întărire STAS 8622-88

    H, IT, IF -Hidroizolaţii, izolaţii termice, izolaţii fonice

    c) panouri de ipsos

    11* – Determinarea dimensiunilor – elemente metalice ale cadrului pentru sisteme de panouri de ipsos SR EN 14195: 2015

    H, IT, IF -Hidroizolaţii, izolaţii termice, izolaţii fonice

     

    d)- produse termoizolante

    12 – Lungime şi lăţime SR EN 822: 2013
    13 – Grosime SR EN 823: 2013
    14 – Densitate aparenta SR EN 1602: 2013
    15- Stabilitate dimensionala (in conditii specificate de temperatura si umiditate) SR EN 1604: 2013
    16* –Det. absorbţiei de apa  de lunga durata prin imersie SR EN ISO 16535:2019
    17* – Det. absorbţiei de apa de scurta durata prin imersie partiala SR EN ISO 29767:2019
    18 – Perpendicularitate SR EN 824: 2013
    19 – Planitate SR EN 825: 2013
    20*- Determinarea efortului de compresiune la o deformatie relativa de 10 %. Produse termoizolante destinate utilizarii la cladiri SR EN 826: 2013
    21* – Determinarea rezistentei termice cu ajutorul metodei plăcii calde gardate si al metodei termofluxmetrice. Produse cu rezistenta termica mare si medie SR EN 12667: 2002
      22-  Determinarea absorbţiei apei de lungă durată prin difuzie SR EN ISO 16536:2019
    23 – Determinarea comportarii sub incarcare punctuala SR EN 12430: 2013

    H, IT, IF -Hidroizolaţii, izolaţii termice, izolaţii fonice

     

    e) plăci profilate de fibrociment

    24 – Determinarea impermeabilităţii la apă SR EN 494+A1:2015
    25 – Determinarea rezistenţei la  îngheţ-dezgheţ SR EN 494+A1:2015

    H, IT, IF -Hidroizolaţii, izolaţii termice, izolaţii fonice

     

    f) elemente de închidere

    26 – caracteristici  de transfer termic în regim variabil

    SR EN 1934: 2004

    SR EN ISO 12567-1:2011+AC: 2011

    SR EN ISO 12567-2: 2006

    STAS 12057-82

    27 – Încercări de rezistenţă la impact cu corp dur si corp moale

    SR ISO 7892:1998

    EAD 040083-00-0404

    EAD 040914-00-0404

    SR EN 60068-2-31:2009

    28 – Aderenta la suport

    EAD 040083-00-0404

    EAD 040914-00-0404

    29 – Rezistenta vant din suctiune (test de oboseala)

    EAD 040083-00-0404

    EAD 040914-00-0404

    30 – Permeabilitatea la aer a părţilor şi elementelor de clădire SR EN 12114: 2004
    31 – Determinarea rezistenţei sistemelor de pereţi exteriori la ploaie cu presiunea pulsatorie a aerului

    SR EN 12865: 2002

    EAD 040914-00-0404

    H, IT, IF -Hidroizolaţii, izolaţii termice, izolaţii fonice

     

    g) hidroizolaţii

    32 – Îmbătrânire– expunere la lumina SR EN ISO 16474-1: 2014
    33 – Îmbătrânire – expunere la variaţii de temperatura

    SR EN ISO 13257:2018

    SR EN 253: 2020

     

    H, IT, IF –

    Hidroizolaţii, izolaţii termice, izolaţii fonice

    h) vitraje izolante

    34* – Determinarea indicelui de pătrundere a umidităţii pentru vitrajele izolante

    SR EN 1279-2: 2018,

    pct. 5 şi Anexa A

    35* Măsurarea temperaturii punctului de rouă. Elemente de vitraje izolante

    SR EN 1279-6: 2018,

    Anexa K

    36* – Caracteristicile

    fizice ale marginilor etansate

    SR EN 1279-2: 2018,

    pct. 5

    37* – Determinarea transmitantei termice U metoda placii calde gardate SR EN 674: 2011
    3

    H, IT, IF -Hidroizolaţii, izolaţii termice, izolaţii fonice

     

    Produse termoizolante

    38-Determinarea proprietatilor de transmisie a vaporilor de apa pentru produse termoizolante SR EN 12086:2013
    39-Determinarea fluajului din compresiune SR EN 1606:2013
    40-Rezistenta la tractiune perpendicular pe fete SR EN 1607:2013
    41-Determinarea aderentei prin tractiune a adezivilor si a stratului de baza la materialul termoizolant SR EN 13494:2020
    42-Determinarea rezistentei la impact a sistemelor ETICS SR EN 13497:2019
    43-Determinarea rezistentei la penetrare a sistemelor ETICS SR EN 13498:2004
     

    H, IT, IF -Hidroizolaţii, izolaţii termice, izolaţii fonice

     

    Componentele structurii metalice pentru sisteme de gips carton si plafoane suspendate

    44 –  Calculul proprietatilor sectiunii

    SR EN 14195:2015,

    pct 4.6 si Anexa B

    45 – Capacitatea portanta a elementelor de suspendare

    SR EN 14195:2015,

    pct 4.6 si Anexa B

    46 – Performanta sub incarcare-determinarea clasei de deformatie pentru profile

    SR EN 13964:2014,

    pct. 4.3.2.1

    47g. Andrei Duta – Incercarea la incovoiere a profilurilor substructurii metalice

    SR EN 13964:2014,

    pct.5.2

    48- Durabilitate: Determinarea calitatii si masei stratului de acoperire cu zinc a materialului de baza

    SR EN 13964 2014,

    pct.4.8

    SR EN 10346:2015

    4

    I, AE – Instalaţii şi aparataje electrice

     

    a)  echipamente electrice

     

     

     

    01* – Funcţionarea în condiţii severe de formare a gheţii

    a) Conditionare

    b) Testare (inainte, in timpul conditionarii si dupa conditionare)

    SR EN IEC 62271-102:2019

    SR EN 62271-1: 2018

    SR EN 62271-1:2018/A1:2022

    02* – Încercări de mediu Încercarea A la frig

    a) Conditionare

    b) Testare (inainte, in timpul conditionarii si dupa conditionare)

    SR EN 60068-2-1: 2007

    SR EN 61439-1:2012, pct. 11.9

    SR EN IEC 61439-1:2021

    SR EN IEC 61439-1:2021/AC:2022

    03* – Încercări de mediu Încercarea B: Căldură uscată

    a) Conditionare

    b) Testare (inainte, in timpul conditionarii si dupa conditionare)

    SR EN 60068-2-2:2008

    SR EN 61439-1:2012, pct. 11.9

    SR EN IEC 61439-1:2021

    SR EN IEC 61439-1:2021/AC:2022

    04* – Încercări de mediu Încercarea N – variaţii de temperatură

    a) Conditionare

    b) Testare (inainte, in timpul conditionarii si dupa conditionare)

    SR EN 60068-2-14: 2010

    SR EN 61439-1:2012, pct. 11.9

    SR EN IEC 61439-1:2021

    SR EN IEC 61439-1:2021/AC:2022

    05* – Functionarea la limite de temperatura

    a) Conditionare

    b) Testare (inainte, in timpul conditionarii si dupa conditionare)

    SR EN IEC 62271-102:2019

    SR EN 62271-1: 2018

    SR EN 62271-1:2018/A1:2022

    06* – Încercări de mediu Încercarea Dd Căldură ciclică umedă

    a) Conditionare

    b) Testare (inainte, in timpul conditionarii si dupa conditionare)

    SR EN 60068-2-30:2006

    SR EN 60068-3-4:2003

    SR EN 61439-1:2012, pct. 11.9

    SR EN IEC 61439-1:2021

    SR EN IEC 61439-1:2021/AC:2022

    07 – Încercarea Cx Încercarea la căldură umedă continuă

    a) Conditionare

    b) Testare (inainte, in timpul conditionarii si dupa conditionare)

    SR EN 60068-2-66: 1997

    SR EN  60068-3-4: 2003

    SR EN 61439-1:2012

    SR EN IEC 61439-1:2021

    SR EN IEC 61439-1:2021/AC:2022

    08* – Încercări de mediu Încercarea Sa: Radiaţie solară artificială la nivelul solului

    a) Conditionare

    b) Testare (inainte, in timpul conditionarii si dupa conditionare)

    SR EN IEC 60068-2-5:2019

    SR EN 61439-1:2012, pct. 11.9

    SR EN IEC 61439-1:2021

    SR EN IEC 61439-1:2021/AC:2022

        09 – Încercări de mediu. Încercarea Ka: ceaţă salină

    SR EN 60068-2-11: 2001

    SR EN IEC 60068-2-11:2021

    SR EN ISO 9227: 2017

    4

    I, AE – Instalaţii şi aparataje electrice

     

    b) aparataje electrice

    10 – Verificarea gradului de protecţie, cod IP

    SR EN 60529: 1995+A1: 2003

    SR EN 60529:1995/A1:2003

    SR EN 60529:1995/A2:2015

    SR EN 60529:1995/AC:2017

    SR EN 60529:1995/A2:2015/AC:2019

    11 – Verificarea la incarcare statica

    SR EN 62208:2012

    Pct. 9.4

    12 – Verificarea rezistenţei la ridicare

    SR EN 62208:2012

    Pct. 9.5

    13 – Verificarea gradului de protectie la impact mecanic

    SR EN 62262: 2004

    SR EN 62262:2004/ A1:2021

    5

    I.I – Instalaţii de

    Încălzire

     

    a) corpuri de incalzire

    01 – Grad de încălzire realizat în încăperi

    SR EN 442-2: 2015

    STAS 12057-82

    I.I – Instalaţii de

    Încălzire

     

    b) conducte preizolate reţele subterane apa calda / termoizolaţie PUR

    02 – Absorbţia de apă SR EN 253: 2020
    03 – Determinarea rezistenţei la compresiune SR EN 253: 2020
    04 – Determinarea densităţii miezului SR EN 253: 2020

    I.I – Instalaţii de

    Încălzire

     

    c) Captatoare solare

    05-Presiune interioară SR EN ISO 9806:2018
    06-Rezistență la temperaturi ridicate SR EN ISO 9806:2018
    07-Rezistență expunere SR EN ISO 9806:2018
    08-Șoc termic interior și exterior SR EN ISO 9806:2018
    09-Etanșeitate la apa de ploaie SR EN ISO 9806:2018
    10-Incărcare mecanică SR EN ISO 9806:2018
      11-Performanță termică SR EN ISO 9806:2018

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    6

    IS – Instalaţii Sanitare

     

    a) aparate de robinetărie, ţevi şi fitinguri

    01 – Verificarea caracteristicilor armăturilor de închidere, de reţinere, de reglaj

    SR EN 1074-1: 2001

    SR 13301-2: 1997

    SR 13301-3: 1997

    SR 13301-4: 1997

    02- Rezistenţă şi etanşeitate corp, scaun robinete, Teste P10, P11, P12 SR EN 12266-1: 2012
    03 – Rezistenţă obturator, TEST P20 SR EN 12266-2: 2012
    04 – Verificarea caracteristicilor ţevilor şi fitingurilor din materiale plastice

    SR EN ISO 13254:2018

    SR EN ISO 13255:2018

    SR EN 12201-2+A1:2014 (PE)

    SR EN 12201-3+A1:2013 (PE)

    SR EN ISO 13259:2018

     

    IS – Instalaţii Sanitare

     

    b) guri de scurgere

     

    05 -Verificarea dimensiunilor guri de scurgere STAS 4834 – 86
    06 – Verificarea aspectului si a contactului grătar – rama si rama – pâlnie de evacuare STAS 4834 – 86
     

    IS – Instalaţii Sanitare

     

    c)Rezervoare din materiale plastice

    07-Determinarea capacității și masei rezervorului

    SR EN 13341+A1:2011

    Anexa B,

    cap. B.1 – B.4

    08-Determinarea grosimii pereților rezervorului
    09-Deformare volumetrică rezervor după 1000 h

    SR EN 13341+A1:2011

    Anexa B, cap. B.6

    10-Determinarea rezistentei la tracţiune

    Alungirea la curgere

    Alungirea la rupere

    SR EN 13341+A1:2011

    SR EN ISO 527-1:2020

    SR EN ISO 527-2:2012

    11-Determinarea densităţii materialelor plastice nealveolare. Metoda prin

    imersie.

    SR EN ISO 1183-1:2019
    12-Rezistenţă la presiune şi etanşeitate

    SR EN 13341+A1:2011

    Anexa B, cap. B.7, 8

    13-Determinare rezistenţă la şoc

    SR EN 13341+A1:2011

    Anexa B, cap. B.5

    IS – Instalaţii Sanitare

     

    d) Cămine

    din materiale plastice

    14-Determinarea masei căminului SR EN 13598-2:2020
    15-Determinarea grosimii pereților căminlui SR EN 13598-2:2020
    16–Rezistenţă la impact SR EN 13598-2:2020
    17-Determinarea rezistenţei la solicitări în zone carosabile şi pietonale SR EN 14802:2006
     

    d) Cămine

    din materiale plastice

    18-Rezistență la încărcare vertical corp cămin, capac SR EN 1253-2:2015, cap. 4
    19-Rezistență corp cămin la presiune pământ, apă subterană

    SR EN 13598-2:2020

    SR EN 14830:2007

    6

    IS – Instalaţii Sanitare

     

     

    Țevi, fitinguri și asamblări de materiale termoplastice

    20 – Determinarea rezistenței la presiune hidrostatică

    – la 20oC

    – la 80oC

    SR EN ISO 1167-1:2006

    SR EN ISO 1167-2:2006

    SR EN ISO 6259-3:2015

    21 – Determinarea alungirii la rupere

    SR EN ISO 6259-1:2015

    SR EN ISO 6259-3:2015

    IS – Instalaţii Sanitare

     

    Sisteme pentru captarea si evacuarea apelor pluviale

    22-Determinare grosime foaie oțel; toleranțe jgheaburi, burlane SR EN 612:2006
    23-Determinare rezistența la coroziune cârlige pentru jgheaburi de streașină SR EN 1462:2006, cap. 5
    24-Determinare capacitate portantă cârlige pentru jgheaburi de streașină SR EN 1462:2006, cap. 6.2
    7

    M.B.M – Materiale pentru betoane şi mortare

    a) agregate naturale

    01 – Rezistenţa la îngheţ – dezgheţ STAS 4606-80
    02 – Determinarea granulozităţii – Analiza granulometrică prin cernere

    SR EN 12620+A1:2008

    SR EN 933-1: 2012

    03 – Determinarea masei reale si a coeficientului de absorbtie a apei

    SR EN 12620+A1: 2008

    SR EN 1097-6: 2022

    M.B.M – Materiale pentru betoane şi mortare

    b) ciment

    04 – Determinarea rezistentelor mecanice

    SR EN 197-1: 2011

    SR EN 196-1:2016

    8

    M.T.Z – Mortare pentru tencuieli şi zidării

    a) mortar

     

    01– Densitate aparenta

    SR EN 1015-10: 2002

    SR EN 1015-10:

    2002/A1:2007

    02 – durabilitate SR EN 998-2:2016
    03 – conductivitate termică STAS 5912 – 89
    8

    MTZ – Mortare pentru tencuieli si zidarii

     

    Mortare de rosturi pentru plăci

    04-Determinarea rezistenţei la abraziune SR EN 12808-2: 2009

    05 – Determinarea rezistenţei la întindere din încovoiere şi compresiune

    -in stare uscata

    -dupa cicluri de inghet-dezghet

    SR EN 12808-3: 2009
    06-Determinarea contracţiei

    SR EN 12808-4: 2009,

    SR EN 12808-4:2009/AC:2011

    07 – Determinarea absorbţiei de apă SR EN 12808-5: 2009

    MTZ – Mortare pentru tencuieli si zidarii

     

    Tencuieli exterioare şi interioare pe bază de lianţi organici

    08 – Determinarea permeabilităţii la apă lichidă

    SR EN 1062-3:2008

    SR EN ISO 15148:2004 +A1:2016

    SR EN 1062-1:2004

    SR EN 15824:2017

    09 – Determinarea proprietăţilor de transmisie a vaporilor de apă

    SR EN ISO 7783:2019

    SR EN 15824:2017

    10 – Determinarea aderenţei prin tracţiune directă SR EN 1542:2002
    11 – Determinarea compatibilităţii termice. Cicluri termice fără imersare în săruri de dezgheţ

    SR EN 13687-3:2002

    SR EN 1504-2:2005

    8

    M.T.Z – Mortare pentru tencuieli şi zidării

     

    Mortare pentru zidarie

    Tencuieli

    12- Rezistenta la incovoiere SR EN 1015-11:2020
    13 – Rezistenta la compresiune
    14 – Rezistenta la inghet – dezghet
    15 – Determinarea aderentei SR EN 1015-12:2016
    16 – Absorbtia de apa. Incercari pentru mortare SR EN 1015-18:2003
    17 – Permeabilitate la vapori de apa

    SR EN 1015-19:2003

    SR EN 1015-19:2003/A1:2006

    18- Determinarea compatibilitatii SR EN 1015-21:2004

    19 – Rezistenta initiala

    la forfecare

    SR EN 1052-3:2003

    SR EN 1052-3:2003/A1:2007

    9.

    P – Prefabricate

     

    a) pavele din beton

    01 -Determinarea absorbţiei totale de apă

    SR EN 1338:2004

    (anexa E), SR EN 1338:2004/AC:2006

    SR EN 1338:2004/C91:2021

    02 -Determinarea rezistentei la inghet-dezghet

    SR EN 1338:2004

    (anexa D), SR EN 1338:2004/AC:2006

    03 – Determinare forma si dimensiuni

    SR EN 1338:2004

    SR EN, 1338:2004/ AC:2006, SR EN 1338:2004 (anexa C)

    SR EN 1338:2004/C91:2021

    04 – Determinarea rezistenţei la întindere prin despicare

    SR EN 1338:2004

    SR EN 1338:2004/ AC:2006, SR EN 1338:2004 (anexa F)

    SR EN 1338:2004/C91:2021

    P – Prefabricate

     

    b) dale din beton

    05 -Determinarea absorbţiei totale de apă

    SR EN 1339:2004

    (anexa E), SR EN 1339:2004/AC:2006

    06 -Determinarea rezistentei la inghet-dezghet

    SR EN 1339:2004

    (anexa D), SR EN 1339:2004/AC:2006

    07 – Determinare forma si dimensiuni

    SR EN 1339:2004

    SR EN 1339:2004/AC: 2006, SR EN 1339:2004 (anexa C)

    08 – Determinarea rezistenţei la încovoiere   şi a încărcării de rupere

    SR EN 1339:2004

    SR EN 1339:2004/AC: 2006, SR EN 1339:2004 (anexa F)

    P – Prefabricate

     

    c) borduri din beton

    09 -Determinarea absorbţiei totale de apă

    SR EN 1340:2004

    (anexa E), SR EN 1340:2004/AC:2006

    10 -Determinarea rezistentei la inghet-dezghet

    SR EN 1340:2004

    (anexa D), SR EN 1340:2004/AC:2006

      11 – Determinarea rezistenţei la încovoiere si a încărcării de rupere

    SR EN 1340:2004

    SR EN,  1340:2004/ AC:2006, SR EN 1340:2004 (anexa F)

     

    12 – Determinare forma si dimensiuni

    SR EN 1340:2004

    SR EN 1340:2004/ AC:2006, SR EN 1340:2004 (anexa C)

     

    P – Prefabricate

     

    Tuburi de canalizare din beton simplu/armat

    13 – Verificarea dimensiunilor
    SR EN 1916:2003
    EN 1916:2003+AC:2008
    14- Rezistenta la incovoiere

    SR EN 1916:2003

    SR EN 1916:2003+AC:2008

    15 – Absorbţia totală de apă

    SR EN 1916:2003

    SR EN 1916:2003+AC:2008

    SR EN 1433:2003

    SR EN 1433:2003+AC:2006

    SR EN 1433:2003+A1:2006

    16- Determinarea rezistentei la rupere a tuburilor si elementelor de beton

    SR EN 1916:2003

    SR EN 1916:2003+AC:2008

    17 – Determinarea etanşeităţii la apă. Canale de evacuare a apelor uzate din zone circulabile utilizate de pieton si vehicule (rigole)

    SR EN 1916:2003

    SR EN 1916:2003+AC:2008

    SR EN 1917:2003

    SR EN 1917:2003+AC:2008

    SR EN 1433:2003

    SR EN 1433:2003+AC:2006

    SR EN 1433:2003+A1:2006

    9

    P – Prefabricate

     

    Panouri sandviş autoportante

     

    18 – Rezistenta la tracţiune transversală pe panou

    SR EN 14509:2013,

    Anexa A, pct. A.1.1.5.1

    19 – Rezistenta si modul de forfecare pe materialul de miez

    SR EN 14509:2013,

    Anexa A, pct. A.3

    20 – Capacitate portanta la încovoiere a unui panou simplu rezemat

    SR EN 14509:2013,

    Anexa A, pct. A.5

    21 – Capacitate portanta la încovoiere peste un reazem central

    SR EN 14509:2013,

    Anexa A, pct. A.7

    22 – Determinarea durabilităţii panourilor sandviş

    SR EN 14509:2013,

    Anexa B, pct. B.2 si B.3

    23 – Coeficient de transmisie termica

    SR EN 14509:2013,

    Anexa A, pct. A.10

    24 – Densitate material de miez

    SR EN 14509:2013,

    Anexa A, pct. A.8

    25 – Rezistenta la compresiune pentru material de miez

    SR EN 14509:2013,

    Anexa A, pct. A.2

    26 – Rezistenta la forfecare dupa incarcare de lunga durata

    SR EN 14509:2013,

    Anexa A, pct. A.3.6

    27- Coeficient de fluaj

    SR EN 14509:2013,

    Anexa A, pct. A.6

    28 – Tolerante dimensionale SR EN 14509:2013, Anexa D
    10.

    VNCEC  – Verificări nedistructive şi a comportării în exploatare a construcţiilor

     

    a) Încercări în situ a construcţiilor

    01 – Urmărirea comportării tâmplăriilor din lemn stratificat, profile metalice sau PVC prin metode termo –higrometrice

    P 130-99

    SR EN ISO 8990: 2002

    SR EN 1934: 2004

    SR EN ISO 12567-1: 2011+AC: 2011

    SR EN ISO 12567-2: 2006

    STAS 12057-82

    Metodologie Lab. IHS, INCERC Iaşi, nr. A.177.2 -1995, Actualiz. 2 – 2012

    02 – Verificarea in situ a transferului termic al elementelor de construcţii prin metode termo –higrometrice
    03- Determinări in situ privind acumularea de umiditate în elemente de construcţii

    P 130-99

    MP 031-2003

    VNCEC  – Verificări nedistructive şi a comportării în exploatare a construcţiilor

    b) Încercări semidistructive pentru beton, beton armat

    04 – Extragerea de carote din beton, argilă nearsă, piatră, cărămidă ceramică, BCA P 130-99

    VNCEC  – Verificări nedistructive şi a comportării în exploatare a construcţiilor

    c) grinzi, stalpi, plansee, pereti structurali

    05 – Siguranta in exploatare a constructiilor

    NP 068-2002

    SR EN 1998-1:2004

    SR EN 1998-1:2004/NA:2008

    SR EN 1998-1:2004/AC:2010

    SR EN 1998-1:2004/A1:2014

    d) construcţii din beton, BA, BP, zidarie, structuri metalice 06 – Incercari Ff:Vibratii – Metoda prin accelerograme SR EN 60068-2-57: 2014

     

    e) construcţii din beton, BA, BP

    07-Metoda de duritate superficiala a sclerometrului Schmidt –Incercari nedistructive, semidistructive pentru beton, beton armat

    C 26-85

    P 100-3/ 2008

    SR EN 12504-2:2021

      08-Metoda ultrasonica de impuls – Incercari nedistructive, semidistructive pentru beton, beton armat

    C 26-85

    P 100-3/ 2008

    SR EN 12504-4:2021

    09-Metoda nedistructiva combinata – Incercari nedistructive, semidistructive pentru beton, beton armat

    C 26-85

    P 100-3/ 2008

    11.

    ZP – Zidărie şi pereţi

     

    a) elemente pentru zidărie

    01 – Dimensiuni si tolerante SR EN 772-16: 2011
    01.01* – Determinare dimensiuni elem. pentru zidarie din argila arsa
    02* – Densitate SR EN 772-13: 2001
    03- Determinarea densitatii aparente nete in stare uscata a elem. pt. zidarie din ceramica plina
    04 – Absorbţia de apă prin fierbere pentru ruperea capilarităţii. Incercari pentru elemente de zidarie de argila arsa

    SR EN 772-7: 2000

     

    05*- Determinarea rezistentei la înghet/dezghet SR EN 772-18: 2011
    06 – Determinarea rezistentei la inghet dezghet a elementelor pentru zidarie de silico calcar

    07* – Determinarea rezistentei la compresiune. Incercare a elementelor pentru zidarie

    07.01 zidărie din argilă arsă

    SR EN 772-1+A1:2016
    07.02 – zidărie din elemente silico – calcaroase

    SR EN 771-2+A1:2015

    SR EN 1052-1:2001

    07.03- zidărie din beton cu agregate grele şi uşoare

    SR EN 771-3+A1:2015

    SR EN 1052-1:2001

    07.04- zidărie din piatră artificială

    SR EN 771-5+A1: 2015

    SR EN 1052-1:2001

    07.05 – ziidarie din BCA
    08- Forfecare din tensiuni diagonale. Incercari pe elemente de zidarie ASTM E519 – 02
    09-  Determinarea rezistentei la incovoiere. Incercari pe elemente de zidarie

    SR EN 1052-2: 2016

    SR EN 1052-2:2016/AC:2017

    ZP – Zidărie şi pereţi

     

    b) beton cu agregate

    10 – configuraţie

    (grosime perete, alveole, cavităţi, planitate)

     

    SR EN 771-3+A1:2015

    SR EN 772-16: 2011

    SR EN 772-2: 2000

    SR EN 772-2:

    2000/A1: 2006

    11 – Densitate aparenta. Incercari pe elemente de zidarie din beton cu agregate SR EN 772-13: 2001

    ZP – Zidărie şi pereţi

     

    c) beton celular autoclavizat

     

    12 – Determinarea continutului de umiditate SR EN 1353: 2000
    13 – conductivitate termică

    STAS 5912 – 89

    SR EN 12667: 2002

    14 – absorbţie de apă (datorită acţiunii capilare) SR EN 772-11: 2011
    15 – Determinarea rezistenţei la compresiune

    SR EN 771-4+A1:2015

    SR EN 679:2006

    16 – Determinarea rezistenţei la încovoiere a  betonului celular autoclavizat

    SR EN 771-4+A1:2015

    SR EN 1351:2003

    ZP – Zidărie şi pereţi

     

     

    d) elemente de închidere

    17 – caracteristici  de transfer termic ale elementelor de închidere în regim staţionar

    SR EN 1934: 2004

    SR EN ISO 13786:2018

    STAS 12057-82

    Metodologie INCERC Iaşi nr. 521-1993, Actualiz. 2 – 2012

    18 – stabilitatea termica C107 – 2005
    19 – deformatii şi deplasari ale elementelor de construcţii la acţiunea temperaturii SR EN 60068-2-14: 2010
    12

    AR – Armături de rezistenţă din oţel beton, sârme sau plase sudate

    a)bare, sarme laminate si sarme pentru armarea betonului

    01* – Încercarea de îndoire (bare de otel)

    SR EN ISO 15630-1:2019

    SR EN ISO 7438:2020

    02* – Rezistenţa la tracţiune (limita de curgere, alungirea)

    SR EN ISO 15630-1:2019

    SR EN ISO 6892-1:2020

    AR – Armături de rezistenţă din oţel beton, sârme sau plase sudate

    b)plase sudate

    03* – Rezistenţa la tracţiune (limita de curgere, alungirea)

    SR EN ISO 15630-2:2019

    SR EN ISO 6892-1:2020

    13

    EIC – Echipamente înglobate în construcţie

    a) Probe de otel

    01 – Probe de tracţiune statică (Sârme, profile laminate, Table, ţevi, şuruburi) SR EN ISO 6892-1:2020
    14

    IMPL- Incercari pe modele si prototipuri in laborator

    a) Elemente liniare din beton, beton armat şi beton precomprimat

    01 – Încercarea pe stand a elementelor prefabricate din beton, beton armat si precomprimat

     

    STAS 12313-85

    IMPL- Incercari pe modele si prototipuri in laborator

     

    b)elemente plane din beton, beton armat si beton precomprimat (pereti structurali, panouri mari, placi, plansee dale)

    02 – Încercarea pe stand a elementelor prefabricate din beton, beton armat si precomprimat

     

    STAS 12313-85
    c) Construcţii din beton, BA, BP (modele la scară redusă sau la scară naturală reprezentand porţiuni dintr-o structură reală) 06 – Incercari Fc: Vibratii (sinusoidale) SR EN 60068-2-6: 2008
    06.1- Incercari Ff:Vibratii – Metoda prin accelerograme

     

    SR EN 60068-2-57: 2014

     

    d) Construcţii din zidarie (modele la scară redusă sau la scară naturală reprezentand porţiuni  dintr-o structură reală)

     

    07 – Încercarea pe stand a elementelor prefabricate din beton, beton armat si precomprimat STAS 12313-85
    08 – Incercari Fc: Vibratii (sinusoidale) SR EN 60068-2-6: 2008
    08.1-Incercari Ff:Vibratii – Metoda prin accelerograme SR EN 60068-2-57: 2014
      e) constructii cu alcatuire mixta (beton, zidarie, metal, mase plastice) 09 – Încercarea pe stand a elementelor prefabricate din beton, beton armat si precomprimat STAS 12313-85
    10 – Incercari Fc: Vibratii (sinusoidale) SR EN 60068-2-6: 2008
    11 – Incercari Ff: Vibratii – Metoda prin accelerograme SR EN 60068-2-57: 2014
    15

    AVC- Acustica si vibratii in constructii

    a) Echipamente, instalaţii, componente aferente construcţiilor

    01 – Metode de incercari seismice ale echipamentelor

    SR EN 60068-3-3:1994

    SR EN IEC 60068-3-3:2020

    SR EN IEC 60068-3-3:2020/AC:2021

    SR EN 60068-2-6: 2008

    02 – Încercare la şoc

    Standard for Certification –

    NO. 2.4:2006

    16

    IDL – Încercări distructive lemn

    a) lemn brut pentru construcţii, lemn laminat încleiat

    01 – Determinarea densităţii în stare naturală pentru lemn

    SR EN 14081-1+A1:2019

    SR EN 14081-1+A1:2011/C91:2022

    SR EN 384:2017

    SR EN 384+A1:2019

    02-Determinarea rezistenţei la compresiune paralel cu fibrele, pentru lemn

    SR EN 14081-1+A1:2019

    SR EN 14081-1+A1:2011/C91:2022

    SR EN 408+A1:2012

    03 – Determinarea modulului de elasticitate la compresiune paralel cu fibrele, pentru lemn

    SR EN 14081-1+A1:2019

    SR EN 14081-1+A1:2011/C91:2022

    SR EN 408+A1:2012

    04 – Determinarea rezistenţei la întindere din încovoiere paralel cu fibrele, pentru lemn

    SR EN 14081-1+A1:2019

    SR EN 14081-1+A1:2011/C91:2022

    SR EN 408+A1:2012

    05 – Determinarea modulului de elasticitate global la încovoiere, paralel cu fibrele, pentru lemn

    SR EN 14081-1+A1:2019

    SR EN 14081-1+A1:2011/C91:2022

    SR EN 408+A1:2012

    16

    IDL – Încercări distructive lemn

     

    b) stalpi si grinzi lemn

    06 – Încercări distructive pentru verif. capac. portante şi de deformare a grinzilor şi stâlpilor SR EN 14229: 2011
    07 – Determinarea modulului de elasticitate SR EN 14229: 2011
    08 – Determinarae rezistentei la incovoiere SR EN 14229: 2011
    17

     

    IDN – Încercări distructive nemetale

    a) conducte din poliesteri armaţi cu fibră din sticlă

    01 – Ţevi de materiale plastice termorigide armate cu sticlă (PAS).

    Determinarea rigidităţii inelare specifice iniţiale

    SR EN ISO 23856:2021

    SR EN 1228:2001

    02 – Ţevi de materiale plastice termorigide armate cu sticlă (PAS).

    Metodă de încercare pentru stabilirea rezistenţei la deflexie inelară iniţială

    SR EN ISO 23856:2021

    SR EN 1228:2001

    03 – Ţevi de materiale plastice termorigide armate cu sticlă (PAS).

    Determinarea proprietăţilor iniţiale la tracţiune longitudinală

    SR EN ISO 23856:2021

    SR EN 1393:2003

    04 – Ţevi de materiale plastice termorigide armate cu sticlă (PAS).

    Determinarea rezistenţei la tracţiune circulară iniţială aparentă

    SR EN ISO 23856:2021

    SR EN 1394:2003

     

    17

    IDN – Încercări distructive nemetale

    b) materiale plastice

    05 – Determinarea rezistentei la rupere la tracţiune SR EN ISO 527-1:2020
    06 – Determinarea rezistentei la încovoiere

    SR EN ISO 14125:2014

    SR EN ISO 14125: 2000/AC:2003

    SR EN ISO 14125 :2000/A1:2011

    18

    IVC  – Instalatii de ventilatie si climatizare

     

    a) – conducte metalice aer

    01- Determinarea rezistenţei şi etanşeităţii conductelor metalice circulare,  rectangulare de aer

    SR EN 12237: 2004

    SR EN 1507: 2006

    02 – Determinarea rezistenţei şi stabilităţii mecanice a conductelor metalice de aer la lovituri, căderi de la înălţime sau apăsări SR 13446: 2000
    03 – Verificari dimensionale

    SR EN 1506: 2007

    SR EN 1505: 2002

    19

    MI – Materiale pentru invelitori

     

    a) – table si ţigle metalice

    `

    01 – Tolerante dimensionale

    SR EN 14782: 2006

    SR EN 508-1: 2021

    02 – Permeabilitate la apă

    SR EN 14782: 2006

    SR EN 508-1: 2021

    03 – Permeabilitate la vapori şi aer
    04 – Rezistenta la forte concentrate SR EN 14782: 2006

    *Incercari acreditate RENAR

     

    DIRECTOR

    INCD URBAN – INCERC Sucursala Iaşi

    1. ing. Adrian –Alexandru CIOBANU

    Sef Laborator IHS,

    1. fiz. Monica CHERECHES

    31.05.2022